Vinden nu
Image default
Aanbiedingen

Portretfotografie

Al eeuwen worden er afbeeldingen gemaakt van de mens. Rotstekeningen in grotten van mensen actief in de jacht, beeldhouwerken in steen of hout en natuurlijk schilderijen. De laatste 200 jaar zijn daar ook foto’s aan toegevoegd. Portretfotografie is inmiddels gegroeid tot het meest gebruikte medium om de medemens te vereeuwigen. Niet in de laatste plaats door de komst van de digitale fotografie en de mobiele telefoon. Daar waar het zogenaamde zelfportret in de kunst en ook in de fine-art fotografie gerekend wordt tot een hogere kunstvorm, bestaat er tegenwoordig ook het woord ‘selfie’. Fotografie is populairder dan ooit en de opkomst van de socialmedia zorgt voor een enorme vraag naar fotografie. Verreweg het grootste gedeelte wordt ingevuld door eigen middelen, maar een gedeelte daarvan beseft ook dat er in sommige gevallen de hulp van een professionele fotograaf benodigd is. 

Het woord profielfoto bestond vroeger immers niet, maar is nu toch een essentieel onderdeel van een papieren Curriculum Vitae en een online profiel op socialmedia sites zoals LinkedIn.

PortretfotografieVerreweg de grootste en meest beoefende tak in de fotografie is die van de portretfotografie. Daar zijn weer vele soorten van:

  • profielfoto: een herkenbaar vriendelijk en open portret met commerciele doelstellingen voor bedrijf of arbeidsmarkt;
  • familieportrtet: een gezin of familie met meerdere generaties;
  • een kinder of baby portret: een portret dat zo natuurlijk en leuk mogelijk de leeftijd weerspiegelt;
  • karakter portret: een portret met een serieuze ondertoon zoals de persson echt is, dus niet perse vriendelijk of lachend;
  • zakelijk portret: een portret van iemand in de herkenbare omgeving van het werk;
  • redactioneel portret: een portret van iemend die de betrokkenheid van die persoon toont met het onderwerp;
  • een beauty portret of make-over: een geromantiseerde perfecte foto van iemand met behulp van hairsrtyling, visagie en photoshop.

Bovenstaand lijstje is ongetwijfeld nog verder aan te vullen. Portretfotografie is en blijft een van de meest fascinerende onderdelen van het vak fotografie van het vak. De techniek ervoor is toegankelijk voor iedereen en de drempel om portretfotografie uit te oefenen is derhalve laag. De kwaliteit van een goede portretfoto ligt dan ook met name in het contact van de fotograaf en het ‘model’. De fotograaf moet in staat zijn de geportretteerde te begrijpen in wat hij of zij wil en moet het vertrouwen geven dat het ook goed komt. Het gesprek voorafgaande aan de shoot is hierbij uitermate belangrijk. In dit gesprek zitten twee mensen die elkaar nauwelijks kennen gewoon gezellig te babbelen en de expressie van de te fotograferen klant is dan relaxed en vriendelijk. De kunst is dit vast te houden als diezelfde persoon ineens in de schijnwerpers staat met een camera voor de neus! 

 

https://www.studiovhf.com/fotograaf-zwolle