Vinden nu
Image default
Bedrijven

Wat je moet weten over bedrijfsautoverzekeringen

Wil je een bedrijfsauto, zoals een bestelbus of andere bedrijfswagen verzekeren? Dan heb je genoeg opties om bedrijfsautoverzekeringen af te sluiten. Je bent het ook verplicht om je bedrijfsauto te verzekeren. Je hebt minimaal een WA-verzekering nodig, maar je moet met nog meer zaken rekening houden wanneer je voor de juiste verzekering kiest. Om je op weg te helpen geven wij in ons artikel meer informatie over verzekeringen voor bedrijfsauto’s. Of je nu Zzp’er bent of een VOF of BV hebt.

De verschillen tussen autoverzekeringen en  bedrijfsautoverzekeringen

Er zitten een aantal verschillen tussen autoverzekeringen en de bedrijfsautoverzekeringen. Een groot verschil is bijvoorbeeld de premie die bij een bedrijfsautoverzekering een stuk hoger ligt. Het is meer dan logisch dat de premie hoger is, omdat ook het risico op schades bij een bedrijfswagen vele malen hoger is. Bedrijfsauto’s worden doorgaans intensief gebruikt. Van vervoeren van materialen en pakketten tot aan het bezoeken van werkplaatsen en klanten. Denk dan bijvoorbeeld aan de pakketbezorger die bestellingen rondbrengt of aan de schilder met een bestelbus vol met verfspullen en benodigde gereedschappen.

Wanneer zijn bedrijfsautoverzekeringen interessant

Bedrijfsautoverzekeringen zijn interessant en ook de beste keuze wanneer je een zakelijke auto hebt. Een privéauto kun je dus niet zakelijk verzekeren. Ondanks dat je er misschien klanten mee bezoekt of dagelijks ermee naar kantoor rijdt waar je jouw opdrachten uitvoert. Het is zelfs zo dat bedrijfsauto’s die gebruikt worden voor woon-werkverkeer niet zakelijk verzekerd kunnen worden. Deze kilometers worden namelijk als privégebruik gezien. Het is dus van de situatie afhankelijk of een verzekering voor je bedrijfswagen interessant, handig en mogelijk is.

Opties onderzoeken, neem hier ook de tijd voor!

Je hebt verschillende opties wanneer je bedrijfsautoverzekeringen bekijkt en in de regel kies je voor een WA-, WA + beperkt casco- of een WA + volledig cascoverzekering. De WA + volledig cascoverzekering wordt doorgaans ook wel de all risk verzekering genoemd.

WA-verzekering; De WA-verzekering wordt ook de wettelijk aansprakelijkheidsverzekering genoemd en deze verzekering is hoe dan ook verplicht. Je bent niet alleen zelf verantwoordelijk voor de kosten wanneer je niet verzekerd bent, maar je riskeert ook een boete van minstens € 400,-. Ook wanneer je wordt aangehouden moet je kunnen aantonen dat je verzekerd bent. Anders riskeer je eveneens een boete.

WA + beperkt casco; Met een WA + beperkt cascoverzekering heb je meer dekking. Niet alleen wanneer je schade aanricht, maar ook ingeslagen ruiten, geforceerde sloten, en schade door hagelstenen worden dan gedekt.

WA + volledig casco (allrisk); Een WA + volledig cascoverzekering of all risk verzekering dekt veel. Alle schades en situaties die we eerder hebben genoemd en ook schades die je zelf veroorzaakt aan de bedrijfswagen. Ook wanneer het voertuig total loss wordt verklaard kan een all risk verzekering handig zijn, maar je ontvangt dan altijd de actuele waarde van de auto. Is je bestelbus of bedrijfswagen wat ouder? Dan is de dagwaarde waarschijnlijk zeer laag en is het ook niet slim om veel premie te betalen voor een auto die vrijwel niets meer waard is. Dan kun je beter dat geld reserveren voor als je een keer de bedrijfswagen moet of wil vervangen. 

De dekking van bedrijfsautoverzekeringen

Doorgaans is een autoverzekering gekoppeld aan een bestuur, maar bij bedrijfsautoverzekeringen kan dat anders zijn. Dan is het voertuig verzekerd. Vooral voor VOF’s en BV’s een handige optie, omdat het dan ook mogelijk is dat meerdere bestuurders van de bedrijfsauto gebruik kunnen maken. Logischerwijs hebben eenmanszaken hier geen profijt van, omdat ze alleen zijn. In deze wetenschap biedt een bedrijfsautoverzekering dus voordelen en hoef je geen zorgen te maken over eventuele schades die aangericht kunnen worden. De keerzijde van de medaille is logischerwijs dat de premie van bedrijfsautoverzekeringen een stuk hoger is.

De kosten van bedrijfsautoverzekeringen

Helaas is het onmogelijk om antwoord te geven op de vraag hoeveel een verzekering voor een bedrijfswagen kost, wat er spelen verschillende factoren mee die uiteindelijk de maandelijkse of jaarlijkse premie bepalen. De premie wordt bijvoorbeeld bepaalt op basis van welk voertuig je wilt verzekeren, hoe oud de auto is is en of je meer risico loopt. Laten we eens een voorbeeld nemen.

Klaas wil graag een gloednieuwe bus bestellen, zodat hij al zijn gereedschappen kan meenemen als hij naar klant gaat. Dus hij investeert een hoop geld in een nieuwe bus en kiest voor een all risk verzekering. Hij betaalt veel premie. Hij snapt dan ook niet dat zijn buurman Henny veel minder betaalt terwijl ze allebei hetzelfde werk doen. Ook Henny heeft een bus, maar koos voor een 5 jaar oud model die al eerder gebruikt is. Hij heeft ook geen all risk verzekering, maar een WA + beperkt cascoverzekering. Logisch dat Klaas in deze situatie veel meer betaalt, maar hij krijgt er ook een hoop voor terug. Want als zijn bus total loss wordt verklaard na een ongeval, krijgt hij waarschijnlijk de volledige waarde van zijn bus vergoed. Bij Henny is het dan nog maar de vraag wat hij krijgt uitgekeerd, omdat het afhankelijk is van de dagwaarde van zijn 5 jaar oude bestelbus.

Wanneer aanspraak maken op bedrijfsautoverzekeringen?

Ook bij bedrijfsautoverzekeringen speelt de no-claim korting een belangrijke rol. En het werkt vrijwel hetzelfde als bij een privé auto die je laat verzekeren. Hoe langer je geen schades rijdt des te goedkoper je premie is. Nu is het wel uitdagender om met een bestelbus schade vrij rond te rijden, want je bent zoveel op de weg dat schades bijna onvermijdelijk zijn. Nu kun je volop claimen en de kosten verzachten, maar de keerzijde is dat je bij teveel claims het risico loopt dat je premie stijgt en dat je bij het overstappen door een andere verzekeringsmaatschappij wordt geweigerd. Waardoor je zou moeten uitwijken naar een peperdure De Vereende Verzekering. Je zou er ook voor kunnen kiezen om kleine schades voor lief te nemen en om kleine schades die je hebt aangericht uit eigen zak te vergoeden. Daar voorkom je een hoop kosten ellende mee.

Nog een paar bespaartips op bedrijfsautoverzekeringen

We hebben nog een laatste en hele belangrijke tip met betrekking tot bedrijfsautoverzekeringen. Wees verstandig en vergelijk de verzekeringen van de verschillende aanbieders altijd. Zo kun je niet alleen euro’s besparen, maar je kunt ook voor de verzekering kiezen die volledig en het beste aansluit bij je situatie. Ga bij interesse in verzekeringen naar de website van Alpina financieel advies