Vinden nu
Image default
Energie

Wereldproblematiek: energie

Het is een van de grootste problemen in de huidige maatschappij: de energiehuishouding van deze planeet. We gebruiken gewoonweg veel meer energie dan er op dit moment opgewekt wordt: we putten de fossiele brandstoffen uit en binnen niet al te lange tijd zal dat pijnlijk duidelijk worden. Experts gokken dat onze olie- en gasvoorraden binnen 15 tot 25 jaar uitgeput zullen zijn, en vanaf dat moment zullen we ofwel stroom moeten opwekken op andere manier, of gewoonweg veel minder elektriciteit gaan verbruiken. Vergelijk energie online en draag zelf ook wat bij aan een schoner milieu en bespaar zelfs geld op deze manier.

Meer energie opwekken

Het opwekken van goedkope energie kan op verscheidene manieren. De twee meest reële opties die besproken worden zijn het gebruik van kernenergie en het gebruiken van duurzamere energiebronnen zoals wind, water en zonlicht. Die tweede optie lijkt geen nadelen te hebben: je krijgt er geen radioactief afval van en de wind waait toch wel, het water stroomt hoe dan ook, en de zon blijft nog wel een poosje schijnen. Het is echter wel moeilijk om deze energiebronnen op een efficiënte manier aan te spreken. Het ontwerpen van een zonnecel die minder stroom kost dan dat hij opwekt is tot nu toe niet gebeurd: we moeten nog maar afwachten of zonnecellen zo effectief kunnen werken. Kernenergie heeft ook wat nadelen: bij kernsplitsing komt radioactief afval vrij dat niet gemakkelijk afgebroken kan worden en erg schadelijk is voor mensen en onze gehele planeet. Kernfusie is nog niet energie-efficiënt gemaakt maar zou een goede optie voor de toekomst kunnen zijn.

Minder energie verbruiken

Natuurlijk kunnen we ook minderen: minder stroom verbruiken zodat we ook minder energie nodig hebben. Wellicht moeten we accepteren dat we op te grote voet leven. Natuurlijk moeten we als we gaan minderen nog steeds toewerken naar duurzame energieopwekking aangezien we niet compleet zonder elektriciteit kunnen leven. We kunnen echter wel stukken zuiniger zijn.

Voor meer info : http://www.energievergelijking.nl/