Vinden nu
Image default
Gezondheid

Omega 3

Gezond leven word steeds belangrijker gevonden. Steeds meer mensen passen hun levensstijl aan en letten beter op hun voeding. In zo een gezonde levensstijl mag natuurlijk geen Omega3 missen. Nou hoor ik u vragen wat is omega 3, wat doet het en waar kan ik het vinden? In dit artikel lees je er meer over.

Omega 3 is een groep meervoudig onverzadigde vetzuren. Dat betekend dat het een vet is met meerdere dubbele bindingen binnen het molecuul. In deze groep met vetzuren zit onder andere het voor ons lichaam essentiële Alfa-linoleenzuur. Omega 3 valt in de categorie natuurlijke cholesterolverlagende middelen. Dat betekend dat de kans op aderverkalking afneemt, ook beperkt de stof het risico op hart en vaatziekten en houd het de bloedvaten elastisch.

Omega 3 heeft naast de cholesterolverlagende functie ook veel andere goede eigenschappen, zo is het een van de bouwstoffen voor eicosanoïden, een hormoonachtige stof die allerlei lichaamsfunties beheert.

Laatst is ook aangetoond dat omega 3 een positief effect heeft op onze hersenen. Dit komt omdat ons zenuwstelsel een van de hoogste vetpercentages heeft in ons lichaam. Zo schijnt een gezond stel hersenen voor 8% uit omega 3 vetzuren te bestaan. Daarom word de wonderstof ook ingezet bij een aantal psychische aandoeningen. Uit onderzoek blijkt dat er bij een tekort aan omega 3 de kans op depressies toeneemt. Ook schijnen veel moordenaars last te hebben van een ernstig omega 3 tekort. Verder ziet men ook een verband tussen ontwikkeling van een aantal aandoeningen zoals schizofrenie of ADHD en een tekort aan het meervoudig onverzadigd vetzuur.

Helaas is het niet een en al zonneschijn bij de inname van omega 3, het kent gelukkig geen ernstige bijwerking bij normale inname, maar bij een overdosering kan de bloedstolling remmen wat weer de kans op hersenbloedingen stimuleert. Daarnaast kan een teveel van deze stof de kans op prostaat kanker vergroten en onderdrukt het ons immuunsysteem bij een te hoge inname.

Een goed supplement is bijvoorbeeld Oligomega-3. Het grote voordeel van supplementen is dat ze in een schone en veilige omgeving zijn gecreëerd en je dus niet de vervuilde oceaan binnenkrijgt.

Voor meer info : http://www.oligo-pharma.nl/