Vinden nu
Image default
Internet

Draadloze boodschap

Rusland, 1895. In het holst van de nacht kan je geen hand voor ogen zien. Het regent met bakken uit de lucht, en de bliksem zorgt er dan ook voor dat men weer weet dat de wereld nog bestaat. In de verte brand nog een ligt, het blijkt het laboratorium van Nikola Tesla te zijn. Terwijl de wind om het lab heen huilt is hij druk bezig om de laatste hand te leggen aan zijn meesterwerk, wat de wereld voorgoed moet veranderen. Het apparaat wat hij radio noemt moet boodschappen draadloos versturen over lange afstanden. Het idee is gebaseerd op de bevindingen van een andere uitvinder Heinrich Hertz. Hij ontdekte dat de lucht om ons heen bestaat uit onzichtbare straling, wat hij radiogolven noemde. Helaas blijkt ook op dit verhaal het spreekwoord haastige spoed is zelden goed van toepassing, er ontstaat kortsluiting en de werkplaats van Tesla vat vlam. De arme Rus was machteloos en kon niks anders doen behalve machteloos toekijken in de stromende regen hoe zijn lab afbrandde en niks meer heel liet.

Een stukje verderop in Engeland volgde Marconi de ontwikkeling van de radio op de voet en besloot in overleg met Tesla om het experiment in zijn werkplaats door te zetten. Nog geen jaar later was het door gebruik te maken van 17 patenten van Tesla gelukt. Het eerste signaal werdt over een afstand van 100 meter draadloos door de lucht verstuurd.

Tegenwoordig kan men op veel verschillende manieren naar de radio luisteren. Toch is men redelijk van het originele concept van radio afgeweken. Zo is het tegenwoordig mogelijk om online radio te luisteren, deze ontwikkeling heeft er voor gezorgd dat er niet alleen meer zenders kunnen bestaan, maar dat radiozenders wereldwijd beschikbaar zijn. Zo is het in Nederland mogelijk om naar de Oezbekistaanse staatsomroep te luisteren. Grijp je kans om de wereld te ontdekken.

Voor meer info : http://www.radioguide.fm