Vinden nu
Image default
Vervoer en transport

Welke eisen en verplichtingen heeft een aanhanger?

Om een aanhanger aan te schaffen en om met een aanhanger te mogen rijden zijn er een aantal eisen en verplichtingen aan verbonden. In dit artikel bespreken we hoe je goedkeuring kunt krijgen om met een aanhanger te mogen rijden en een aantal andere vragen zoals welk type rijbewijs en welke verlichting je nodig hebt.

Aanhangers tot gewicht van 750kg

Om goedkeuring te krijgen om met een aanhangwagen te rijden is er als eerst een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten aanhangers: een aanhangwagen met een gewicht van 750kg heeft geen kenteken nodig maar ze moeten wel voorzien zijn van een typegoedkeuring. Tijdens het aanschaffen van een aanhangwagen, controleer dan even of dit goed zichtbaar is op het plaatje op de dissel. Het plaatje moet de naam van de fabrikant, type goedkeuringsnummer met voertuigidentificatienummer en maximaal toegestane maximummassa bevatten.

IGC certificaat

De fabrikant moet ook een IGC certificaat (individueel goedkeuringscertificaat) overhandigen. Door de standaard productie is dit gekoppeld aan de typegoedkeuring van het model van de aanhanger. Controleer dit dus goed voordat je met een aanhanger de weg op gaat. Als dit niet op orde is kan je een boete van €60 riskeren.

Aanhangers zwaarder dan 750kg

Aanhangers die een laadvermogen hebben van meer dan 750kg moeten in elk geval een typegoedkeuring hebben en ze moeten altijd voorzien zijn van een eigen kenteken en kentekenbewijs. Het kentekenbewijs heb je ook nodig om de aanhanger over te schrijven naar een nieuwe eigenaar. De werking hiervan is hetzelfde als met een auto.

Aanhanger

Welk rijbewijs heb je nodig?

In principe kan je met een rijbewijs B al een aanhanger rijden. Er zitten alleen wel bepaalde eisen aan vast: het gewicht van de auto en de aanhanger samen mag niet zwaarder zijn dan 3500kg. Wegen ze gezamenlijk meer dan 3500kg? Dan mag je enkel met een aanhanger rijden met een rijbewijs BE. Maar is het gewicht hoger dan 4250kg? Dan mag je enkel met een Rijbewijs B+ met een aanhanger rijden.

Welke verlichting heb je nodig?

Net zoals een auto heeft ook een aanhanger verlichting nodig. Daarbij zijn er een aantal verplichtingen waar je aan moet voldoen zoals stoplichten, ook wel remlichten genoemd. Als de auto met aanhanger remt is het natuurlijk belangrijk dat degene achter jou dat kan zien. Daarom zijn stoplichten op de aanhanger verplicht, net als achterlichten, zijmarkeringslichten en achteruitrijlichten. Steeds meer mensen kiezen ervoor om led achterlichten te plaatsen bij een aanhanger. Led achterlichten hebben namelijk een lange levensduur en zijn enorm krachtig. Geen wonder dus dat het in populariteit is gestegen de afgelopen jaren.

Hoe hard mag je met een aanhanger rijden?

De maximale snelheid dat je mag rijden met een aanhanger verschilt per aanhanger. Een aanhanger en auto die gezamenlijk minder dan 3500kg wegen, mogen maximaal 90 km per uur op de snelweg. Als ze gezamenlijk meer dan 3500kg wegen, dan is de maximale snelheid op de snelweg 80km per uur. Maar ben je van plan om naar het buitenland te gaan met de aanhanger? Dan is het verstandig om even te kijken naar de regelgeving van het desbetreffende land of landen. In het buitenland kunnen er namelijk anders regels zijn met betrekking tot snelheid en andere zaken.