Hoewel de Xiaomi-fans zeker niet nieuw zijn, heb ik ze pas echt onder de knie gekregen tijdens de eerste hittegolf dit jaar. Zonder verder oponthoud bestelde ik de Xiaomi ventilator om de temperaturen te bestrijden. En hoewel voor ongeveer $ 100 veel is voor een fan, heb ik er geen cent spijt van. Leveringsomvang & constructieDe slimme ventilator van de tweede generatie wordt ongemonteerd geleverd in een bruine doos, die qua grootte vergelijkbaar is met mijn Dreame V9-doos. De montage van de ventilator hoeft u niet af te schrikken, de montage is in een paar minuten gedaan. Naast de componenten is er een handleiding, die in dit geval ook in het Engels was en daarom nuttig. Maar ook zonder instructies is de montage erg logisch.
Je begint onderaan, dus met de ronde standaard, die tevens de voeding van de ventilator verzorgt . Daarbovenop zit de ventilatorpaal, waar je je kunt oriënteren door de contacten aan de onderkant. Hier is er maar één juiste manier om de hengel te monteren. Deze wordt vervolgens met een bij de levering inbegrepen schroef met een inbussleutel vastgezet .
Dan moet je de beschermkooi inclusief de rotorbladen monteren. Hiervoor wordt de achterkant van het rooster op de ventilatorkop geplaatst en wordt de moer erop bevestigd. Hierop kan vervolgens de rotor worden bevestigd en vervolgens kan de voorkant van de beschermkap worden vastgeschroefd. Deze moet aan de onderkant met een klein schroefje worden vastgezet . U heeft een schroevendraaier nodig, deze wordt niet meegeleverd. Als alternatief kunt u een klein mes of iets dergelijks gebruiken. Xiaomi Mi staande ventilator 2 versus 2SDe Xiaomi Mi Standing Fan 2 en de Mi Standing Fan 2S zijn bijna volledig identiek, ze verschillen alleen in de ingebouwde batterij . De Mi Standing Fan 2S is uitgerust met een 2.800 mAh-batterij , de 2S (hier in de review) niet. De batterij maakt een werking zonder netsnoer tot 20 uur op lage stand mogelijk. App-bediening is helaas niet mogelijk tijdens batterijgebruik. Persoonlijk koos ik voor de Standing Fan 2 omdat ik wist dat de ventilator 95% van de tijd toch op dezelfde plek gebruikt zou worden en ik dus zonder de batterij zou kunnen . Ook al wil ik hem ergens anders neerzetten, ik heb een stopcontact in de buurt. Eenvoudig en modern – dat is XiaomiIn principe lijken alle Xiaomi-fans die tot nu toe zijn uitgebracht behoorlijk op elkaar en daarom kan het moeilijk zijn om de Smartmi Standing Fan 2 te onderscheiden van bijvoorbeeld de Xiaomi Mi Fan 1C. De Smartmi Standing Fan 2 is 96 cm hoog en niet in hoogte verstelbaar . Dit is zelfs anders bij het goedkopere model, de 1C zou in hoogte verstelbaar zijn. In mijn woonkamer en in mijn inrichtingsstijl ziet de ventilator er erg goed uit en dat geldt waarschijnlijk voor de meeste appartementen. Het witte plastic en de metalen ventilatorstang zijn eenvoudig, maar modern en opvallend onopvallend .
De afwerking is evenredig met de prijs, hoewel de staande ventilator niet bijzonder robuust lijkt . Vooral de beschermkorf is “slechts” van kunststof, dus in theorie zou hij kunnen breken als hij zou omvallen. Maar dit mag niet gebeuren, dankzij de grote voet heeft de ventilator een goede stand . Desalniettemin is hij niet zo zwaar dat je hem niet gemakkelijk naar een andere positie zou kunnen dragen. De ventilator wiebelt slechts een klein beetje als de functietoetsen worden ingedrukt, maar aangezien je de app-bediening waarschijnlijk toch gebruikt, is dit verwaarloosbaar.
De ventilator is niet in hoogte te verstellen, maar in helling. Hier heb je een hoek van ongeveer 30 ° , waarin de rotorbladen een klein beetje naar boven of zelfs een beetje naar beneden kunnen worden gericht. In de praktijk heb ik dit tot nu toe niet gebruikt, maar als je je voeten expliciet wilt koelen of op een hoogslaper wilt liggen, kan dit praktisch zijn.
Werking op de ventilatorXiaomi’s Smartmi Standing Fan 2 kan op de ventilator zelf worden gebruikt of via de Mi Home-app, die velen van jullie misschien al kennen van een Xiaomi-vacuümrobot . Er zijn twee knoppen en vijf status-LED’s op de ventilator. Met de knop aan de bovenzijde kun je de ventilator aanzetten (lang ingedrukt houden) en schakelen tussen de vier snelheden. Op de achterkant van de ventilatorkop zit ook een knop om van richting te veranderen.
De vier status-LED’s geven de snelheidsinstelling van de ventilator aan. Er is ook een extra LED voor wifi-verbinding. App-bedieningDe standventilator ontplooit zich echter pas volledig via de app-bediening , het is tenslotte een slimme gadget. Met de Xiaomi Home App (download voor Android en iOS ) kun je de Smartmi Standing Fan 2 op afstand bedienen. Om eerlijk te zijn werkt dit met alle Xiaomi fans, ook met de goedkopere 1C. Ik heb China als server ingesteld, aangezien mijn Xiaomi LDS-vacuümrobot ook alleen op de China-server draait.
De app geeft je veel meer mogelijkheden dan de ventilatorsturing direct. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de ventilator aan te sturen via de Google Assistant , wat vooral handig is bij het in- en uitschakelen van de ventilator en erg snel is. Slimme functiesVooral het verschil in snelheidsniveaus is merkbaar. In plaats van slechts vier niveaus, geeft de app je direct 100 niveaus , die je kunt kiezen tussen een schuifregelaar, waardoor de instelling bijna “traploos” wordt. Tot ongeveer 25 zit je in level 1, tot ongeveer 50 in level 2 enzovoort. U kunt ook kiezen tussen een standaardmodus en een natuurmodus . In de standaardmodus blaast de ventilator de lucht gelijkmatig met dezelfde constante “snelheid”. In de natuurmodus bootst de Smartmi Standing Fan 2 natuurlijke wind na en varieert de intensiteit. In ieder geval lijkt hier altijd een iets ander algoritme te worden gebruikt, een regelmaat heb ik tot nu toe niet kunnen vaststellen.
Ook werkt de ventilator in een maximale draaihoek van 120 ° en stel je via de app 0 °, 30 °, 60 °, 90 ° en 120 ° in. Als je precies wilt zijn, kun je de richting ook stap voor stap instellen met een klik naar links of rechts. Verder is er een timer die je ook met een schuifregelaar kunt instellen. De maximale instelling is 8 uur, waarschijnlijk als gemiddelde slaapduur. Je kunt dus met de ventilator in slaap vallen, maar hij hoeft niet altijd te draaien – erg handig.
Ook heb je de mogelijkheid om de statusleds op de ventilator uit te schakelen en een kinderslot te activeren , zodat de bediening alleen via de app mogelijk is. Een beetje vervelend is het piepgeluid dat de ventilator elke keer dat je de instellingen wijzigt, laat horen. Dit kan worden gedeactiveerd via volume in de app. Volume en stroomverbruikWat onderscheidt de Xiaomi Smartmi-vloerventilator 2 van de andere modellen, vooral van de goedkopere Mijia Fan 1C? De motor. De tweede generatie vloerventilatoren werkt met een DC-motor, terwijl de Mi Fan 1C werkt met een AC-motor. Dankzij de gelijkstroommotor verbruikt de ventilator met 25W minder dan de 1C (45W). Dit is natuurlijk fijn als de ventilator ’s nachts wat langer draait. Maar je kunt een limiet instellen voor de ventilator met de timer. Echter, vanwege het gebruik ’s nachts was het volume voor mij ook een belangrijk aankoopcriterium. Xiaomi belooft een werkvolume van 29 dB voor de Standing Fan 2, wat vergelijkbaar is met fluisteren. De goedkopere Xiaomi-ventilator 1C is 37,2 dB. Aangezien we de 1C nog niet hebben, kunnen we hier op dit moment geen vergelijking maken.
De Xiaomi Smartmi Standing Fan 2 op niveau 2, dus tot ongeveer 50 op de slider, is echter echt fluisterstil en nauwelijks hoorbaar . Maar je merkt het meer dan dat je het echt hoort, wat het gemakkelijk maakt om het te vervagen, vooral ’s nachts. Pas vanaf de derde snelheid hoor je de ventilator actief, maar toch vind ik het prettig in relatie tot de luchtcirculatie. Alleen op het hoogste niveau, dat ik nog nooit eerder nodig heb gehad, is de Smartmi luidruchtig. Niet zo hard dat het een gesprek enorm zou verstoren, maar ook niet meer te negeren. GevolgtrekkingAls iemand me drie jaar geleden had verteld dat ik een slimme ventilator zou kopen voor ongeveer $ 100, zou ik hebben gelachen. Na iets meer dan een week met de ventilator ziet het er anders uit, ik ben eigenlijk best enthousiast . Geen twijfel mogelijk, een ventilator van $ 15 uit de discountwinkel doet hetzelfde en zorgt voor een vergelijkbaar verkoelend effect. Aan de andere kant zijn ze meestal niet van zo’n hoge kwaliteit, zien ze er niet zo goed uit en hebben ze geen slimme functies. Dus je hebt de ventilator nodig? Nee. Is het zijn geld nog steeds waard? Naar mijn mening zeker. Vooral voor mij als smart home-beginner is dit een van die gadgets die een zekere technische luxe in het dagelijks leven brengen en tot nu toe perfect hebben gewerkt. Ik hoop dat het me deze zomer en de komende zomers veel zal helpen. Voor wie de meer dan $ 100 te veel is, denk ik echter dat de Mi Fan 1C een zeer vergelijkbare ervaring zal geven. Aangezien de release wat vertraagd zal zijn, kan ik alleen de Smartmi Standing Fan 2 aanbevelen. |