Vinden nu
Image default
Dienstverlening

Wat je moet weten als je een taxipas wilt halen

Voor sommige mensen is het een levenslange droom om taxichauffeur te worden. Het is een beroep wat veel flexibiliteit kent en populair is bij alle leeftijden. De meeste taxichauffeurs zijn zelfstandig, maar je kunt ook voor een taxibedrijf werken. Om in Nederland taxichauffeur te zijn, moet je naast een geldig rijbewijs beschikken over een taxipas. Dit wordt ook wel een chauffeurspas genoemd, hierin zijn verschillen, je hebt taxipassen met een beperkte certificering of een volledige. Lees hieronder voor meer informatie.

Opleiding

Als je wilt werken als taxichauffeur bij een bedrijf als city.taxi heb je een taxipas nodig. Er zijn verschillende opleidingen te volgen om een gecertificeerde taxichauffeur te worden. Om de opleiding te kunnen volgen moet je ouder zijn dan 17 jaar, er is geen maximale leeftijd. Als je start met de opleiding en het examen haalt, behaal je een taxipas. Een taxipas is dus uitermate geschikt voor mensen die een ander carrièrepad willen en een beroep als taxichauffeur wensen. Er zijn ook taxibedrijven die de opleiding aanbieden, waar je na het behalen direct aan de slag kunt. 

Verschil cursus of opleiding

Je kunt dus een beperkte certificering of een volledige taxipas halen. De tijdsduur van de opleiding en de cursus is verschillend. Een taxipas cursus is ongeveer 3 tot 6 weken, terwijl de opleiding 2 tot 3 jaar duurt. Deze opleiding doe je via de mbo-opleiding taxichauffeur, waarbij je een theorie- en een praktijkexamen moet halen. In de uitgebreide mbo-opleiding leer je de wetten en regelgeving omtrent taxivervoer kennen, specifieke vaardigheden voor taxivervoer en omgaan met klanten.

Behalen van de taxipas

Als je het theorie- en praktijkexamen hebt gehaald, kun je je taxipas gaan aanvragen. Via het KIWA register is dit online mogelijk. De taxipas is persoonlijk voor jou, en geeft je toegang tot een boordcomputer, het registreert rijtijden en wachttijden en kan een digitale handtekening plaatsen. Daarnaast is het als taxichauffeur je identificatie. Een taxipas heeft een geldigheidstermijn van 5 jaar. In Nederland moet je altijd in bezit zijn van een geldige vergunning en taxipas als je mensen vervoert en laat betalen. Wanneer je voor een taxibedrijf werkt, regelen zij de vergunning. Als je de taxipas hebt aangevraagd en opgehaald ben je klaar voor je eerste rit!