Vinden nu
Image default
Energie

Zo kun jij je energierekening verlagen

Steeds meer mensen komen in serieuze problemen als de energieprijzen blijven stijgen zoals ze voorheen hebben gedaan. Waar we tot een jaar geleden zo’n 80 cent per kuub gas betaald en ongeveer 20 tot 25 cent per kWh stroom, is dit de laatste tijd exponentieel gegroeid. Met de winter in het vooruitzicht kun je je dus wel voorstellen hoeveel mensen er serieus in de problemen gaan komen. Met een gemiddeld huishouden dat zo’n 1200 kuub gas en 2800 kWh stroom verbruikt, zijn de kosten niet meer te overzien. Er zijn zelfs voorbeelden waarbij de energierekening maandelijks hoger uitvalt dan de te betalen hypotheek voor het huis. Ondanks het feit dat de overheid zich inzet middels het energie plafond, kun je ook zelf een hele hoop doen om de kosten waar mogelijk te verlagen. Met een paar kleine aanpassingen kan je dit maandelijks tot wel enkele tientallen euro’s schelen. 

Zet een wekker voor het douchen

Vooral wanneer het kouder wordt, is het verleidelijk om lekker lang onder de douche te blijven staan. Maar met een gasprijs van boven de 2 euro per kuub is dit natuurlijk niet heel erg verstandig. Uiteraard fluctueert deze prijs en is het de ene keer wat hoger dan de andere keer, maar het feit blijft wel dat het toch zeker het dubbele is van wat we gewend waren. Belangrijk dus om je niet te lang te douchen. Wen jezelf daarom dus ook aan om direct te doen waarvoor je onder de douche staat. Dat wil zeggen; je lichaam en haren wassen indien nodig en dan de douche weer uit. Vind je het nu lastig om in te schatten hoe lang of je eronder staat, zet dan gewoon een wekker. Dit kan je namelijk ontzettend veel geld schelen. Vooral wanneer je een gezin met twee of meer kinderen hebt, die het liefst een kwartier onder de douche staan.

Wees voorzichtig met de thermostaat

Naast alle andere vaste lasten waar we op kunnen besparen, zoals het vergelijken van onze autoverzekering en ook het vergelijken van de zorgverzekering om uiteindelijk de goedkoopste zorgverzekering af te sluiten, is het ook van belang dat we kritisch naar onszelf kijken. Het is daarbij dus ook van belang dat je ook thuis goed oplet wat je doet als het gaat om onder andere de verwarming. De thermostaat is namelijk eenvoudig een graadje lager te zetten, maar natuurlijk ook hoger. Vooral wanneer je nog jonge kinderen hebt, die niet het besef hebben van wat het allemaal kost, is het extra van belang om uit te leggen hoe de huidige situatie is. Wen jezelf daarom niet alleen aan om bijvoorbeeld de thermostaat iedere avond een uur eerder uit te zetten, maar ga ook het gesprek met de rest van het gezin aan.

Houd de ramen en deuren dicht

Je zult verstelt staan over het feit hoe snel de warmte je woning verlaat. Dus moet je even naar buiten om iets weg te gooien, zorg er dan voor dat je de deur direct achter je dicht doet. Doe je dit niet, dan is de kans vrij groot dat de thermostaat weer aanspringt, wat natuurlijk leidt tot onnodige verbruik van gas. Niet alleen is dit zonde voor de warmte die je huis ontzettend snel verlaat, maar natuurlijk nog erger voor je gasverbruik in de woning. Zorg er dus voor dat je ramen en deuren niet onnodig lang laat open staan, want dit kan je op jaarbasis flink wat geld schelen.