Vinden nu
Image default
Auto’s en Motoren

De aanhangwagen voor de wegenbouw

Voor stratenmakers is een aanhanger een onmisbaar vervoersmiddel, bijvoorbeeld voor het vervoeren van stenen, zand en rollende machines. Voor elk doeleinde bestaat een speciale aanhangwagen om het vervoer zo veilig en efficiënt mogelijk te maken.

Voor het vervoer van bijvoorbeeld stenen is een open aanhangwagen het meest geschikt. Bij een open aanhangwagen kan onderscheid gemaakt worden tussen een aanhanger met de wielen onder de laadvloer (een plateauwagen) en een aanhangwagen met de wielen naast de laadvloer (een bakwagen).

Conventionele aanhangers hebben normaal gesproken een maximaal laadvermogen van 3500 kilogram. Het maximale laadvermogen van een aanhangwagen is afhankelijk van het aantal assen. Doorgaans heeft een aanhanger 1, 2 of 3 assen waarbij een 3-assige aanhanger het hoogste laadvermogen heeft.

Om de lading van een open aanhangwagen te beschermen tegen regen kan gebruikt worden gemaakt van een huif. Hiermee ontstaat er in principe een gesloten aanhangwagen.

Voor het vervoeren van los materiaal zoals zand kan ook een open aanhangwagen worden gebruikt. Om het zand gemakkelijker en sneller te lossen wordt echter veel gebruikt gemaakt van een kipperaanhanger. Deze aanhangers hebben een laadbak die naar achteren kan kantelen met behulp van een hydraulische cilinder. Sommige kipper aanhangwagens kunnen kantelen naar links, rechts en naar achteren.

Een kipper aanhangwagen is vaak zwaarder dan een open aanhangwagen. Dit doordat een kipper aanhangwagen is voorzien van 2 chassis en een of meerdere zware hydraulische cilinders heeft. Het kantelmechanisme of soms handmatig te bedienen. Sommige kipper aanhangers zijn ook uitgerust met een elektrische cilinder die met een afstandsbediening te bedienen is.

In de wegenbouw wordt veel gebruik gemaakt van allerlei rollende machines. Indien deze niet te groot zijn worden deze vaak vervoerd in een aanhangwagen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij kleinere gravers. Een aanhangwagen die is ontworpen om rollende machines te vervoeren noemt men een machinetransporter.

Bij een machinetransport aanhangwagen is het belangrijk dat een rollende machine gemakkelijk op de aanhanger kan rijden met behulp van oprijplaten of een laadklep. Om de oprijhoek zo klein mogelijk te maken is een machinetransporter vaak lader dan andere aanhangwagens.

Er zijn dus allerlei aanhangwagens verkrijgbaar die elk geschikt zijn voor een andere taak binnen de wegenbouw. Door het grote aanbod aan opties en accessoires zijn de aanhangers nog beter af te stellen op de specifieke taken waarvoor deze gebruikt gaan worden.