Vinden nu
Image default
Dieren

Wat voor voeding geef je een labrador?

Bij de verzorging van je labrador hoort goede voeding. Maar wat is nu goede voeding? Je geeft een pup niet dezelfde voeding als een volwassen hond of een senior. Bovendien houden labradors van eten en zijn ze gevoelig voor overgewicht. Iets om op te letten dus.

De labrador pup

Je labrador pup heeft voeding nodig om zich te kunnen ontwikkelen tot een grote, gezonde hond. Maar ook pups zijn al gevoelig voor overgewicht. Kies daarom voor een speciale puppyvoeding met minder energie (calorieën) en minder calcium. Minder calcium voorkomt een te sterke groei, wat later weer gewrichtsproblemen kan veroorzaken. Er is speciale voeding voor labrador pups verkrijgbaar. Brokken zijn het makkelijkst te doseren. Hou in de gaten of je de ribben van je pup kunt voelen. Als dit zo is, is je pup netjes op gewicht. Overleg anders met je dierenarts over een eventueel dieet. Als je labrador pup rond de elf maanden is kun je overstappen op voeding voor de volwassen hond.

Let op: speciale rashonden kunnen specifieke voedingsbehoeftes hebben. Bekijk hier wat het beste hondenvoer is voor uw hond.

De volwassen labrador

Het is niet wetenschappelijk aangetoond dat verschillende rassen verschillende voedingsbehoeften zouden hebben. Voor de volwassen hond hoef je dus geen speciale labradorvoeding te kopen. Je hebt de keuze uit brokken, blikvoer en rauw vlees. Ieder type voeding heeft zijn voor- en nadelen. Zoals gezegd zijn brokken makkelijker te doseren en kun je daarmee het gewicht van je hond beter onder controle houden. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer hondeneigenaren die zweren bij rauw vlees. Het belangrijkste is dat je labrador alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt (eiwitten, vitamines, vetten, koolhydraten, mineralen en water) en dat je hond op gewicht blijft.

De senior

Als je labrador al een dagje ouder is, pas je hier de voeding op aan. De voeding voor een oudere hond bevat minder calorieën, omdat je hond een lagere energiebehoefte heeft. Verder heeft je senior labrador behoefte aan meer vezels (senioren hebben vaker last van obstipatie/verstopping) en moet de voeding minder zout en fosfor bevatten (de nierfunctie van alle honden neemt af gedurende de jaren).