Vinden nu
Image default
Electronica en Computers

De beste speakers voor uw computer

Hoe kiest u uw computerluidspreker?

Het geluid op computers wordt al heel lang verwaarloosd door de fabrikanten, die zich op dit punt vaak grote besparingen toestaan.

Gelukkig komt het idee om een PC met het juiste geluid aan te bieden langzaam op gang, maar in de tussentijd, en afhankelijk van hoe u uw computer gebruikt (films kijken, naar muziek luisteren, gamen, etc.), kan het nodig zijn om te investeren in een luidspreker.
De soorten luidsprekers

Stereo 2.0

Ongetwijfeld de meest elementaire luidsprekerkits, het bestaat over het algemeen uit twee modules die aan weerszijden van het scherm worden geplaatst.

Omdat de kwaliteit van de bas vaak lager is (tenzij je er natuurlijk een prijs op zet), is het meer dan genoeg om naar muziek te luisteren tijdens het werk, maar het is niet aan te raden voor het bekijken van films of spelletjes.

Stereo 2.1

Net als de vorige kit bestaat deze uit twee modules die aan weerszijden van het scherm zijn geplaatst, dit keer met een subwoofer. Het is daarom een model dat vaak gewaardeerd wordt door gamers of mensen die graag films kijken op computers.

Ook hier geldt echter dat er een bepaald bedrag moet worden geïnvesteerd om een duidelijk en krachtig geluid te verkrijgen.

Een ander nadeel is de ruimte die gewoonlijk wordt ingenomen door de subwoofer.

Omgeving 5.1 of 7.1

Het is de meest indrukwekkende van alle kits, omdat hij bestaat uit een centrale luidspreker, vier modules aan de zijkanten en/of achterkant van de computer en een subwoofer. Het is beter om het niet in een kleine kamer te installeren!

Het is over het algemeen de kit waar de geluidsweergave voor het bekijken van films of games het meest optimaal is, omdat het een volledige onderdompeling mogelijk maakt.

7.1 is op dit moment nog steeds vrij zeldzaam. Maar laten we eerlijk zijn, er zijn maar weinig mensen die zo’n geluid op hun computer nodig hebben. In veel gevallen loopt u het risico een fortuin uit te geven als een 5.1-spreker u meer dan tevreden zou hebben gesteld.

Bluetooth-luidsprekersysteem

Deze luidsprekers zijn niet noodzakelijkerwijs geschikt voor een kantoor, omdat hun primaire functie juist nomadisch is. Als ze het werk kunnen doen in het kader van het bekijken van films of spelletjes, zijn ze over het algemeen niet voor dit doel ontworpen en daarom is de weergave vaak verre van optimaal.

Als u dit type spreker echter nodig heeft (bijvoorbeeld om uw zwembadfeesten te organiseren), dan nodig ik u uit om onze speciale vergelijking te raadplegen.
De functionaliteiten

Als de verschillende soorten sprekers eenmaal zijn geïdentificeerd, moet nog worden vastgesteld welke belangrijke functies moeten worden onderzocht voordat ze worden aangeschaft.

De frequentie

Het is over het algemeen de frequentie, uitgedrukt in Hz, die de geluidskwaliteit zal bepalen, want het is hier dat we het vermogen kunnen waarnemen om geluiden getrouw te reproduceren, van de laagste naar de hoogste frequenties.

Het menselijk oor kan gemiddeld geluiden horen van 40 Hz (lage tonen) tot 20 kHz (hoge tonen). Het resultaat is dat hoe breder de frequentie van een luidspreker is, hoe nauwkeuriger en genuanceerder de geluidsweergave zal zijn. Dit is de reden waarom sommige sprekers tot 30.000 Hz kunnen gaan.

De kracht

Het vermogen wordt uitgedrukt in Watt RMS – of rms-vermogen – dat wordt berekend op basis van de kwaliteit, diameter en aantal luidsprekers in de luidspreker.

Let wel: een hoog RMS-vermogen garandeert geen geluidskwaliteit, maar alleen een significant geluidsvolume. Over het algemeen is het beter om minder krachtige, maar niet zoemende luidsprekers te hebben.

Concreet betekent dit dat als je alleen maar naar muziek op je computer moet luisteren, 5 tot 10 Watt RMS meer dan genoeg is. Voor het bekijken van films of spelletjes is 40 tot 50 Watt RMS welkom. Het is alleen aan te raden om tot 70 Watt RMS of hoger te gaan als je een echte muzikale sfeer wilt creëren voor de discussies (bijvoorbeeld voor een dansfeest). Het zijn over het algemeen de 5.1-luidsprekers die een dergelijk vermogen bieden.
De connectiviteit

Het is belangrijk om te controleren of de computer waarop u uw luidspreker wilt aansluiten, de vereiste aansluitingen heeft.

In het algemeen is voor 2.0 en 2.1 luidsprekers een analoge stereo-aansluiting (mini-jack type) voldoende.

Voor 5.1 en 7.1 luidsprekers controleert u de digitale aansluitingen (TosLink, RCA coaxiale, DisplayPort of HDMI).

Het kan ook interessant zijn om, afhankelijk van uw behoeften, te controleren of een inter-speakerverbinding mogelijk is (alleen de luidsprekers 5.1 en 7.1 bieden in dit opzicht draadloze verbindingsmodi).

Tot slot kan het interessant zijn om na te gaan of de luidsprekers die u wilt kopen, kunnen worden aangesloten op de TV, ook al is het beter dat een TV kiest voor een speciale geluidsbalk.

Ergonomie

Gebruiksgemak en gemakkelijke toegang tot de bediening zijn belangrijke criteria om rekening mee te houden als u uw luidsprekers eenvoudig wilt kunnen aanpassen. Vergeet ook niet de lengte van de kabels te controleren, als u niet wilt spelen met lelijke verlengstukken.

Het ontwerp

En over esthetiek gesproken, juist gezien de plaats die deze luidsprekers soms in uw interieur innemen, is het beter om een materiaal te kiezen dat u visueel aantrekkelijk vindt.

Hun grootte en gewicht zijn ook belangrijk om rekening mee te houden, als u wilt voorkomen dat er luidsprekers op de vloer worden geplaatst vanwege een gebrek aan ruimte op het bureau.

Meestal zal het formaat van de luidspreker een rol spelen in de geluidskwaliteit: de grotere luidsprekers zullen vaak een beter geluid kunnen leveren, terwijl de bassen vaak worden overschreven in een geminiaturiseerde luidspreker (maar laat me niet zeggen wat ik niet heb gezegd: de kleinere luidsprekers kunnen ook een hoge geluidskwaliteit leveren).

Voor meer info : https://tevredenconsument.nl/elektronica/de-beste-speakers-voor-uw-computer/