Vinden nu
Image default
Onderwijs

Huiswerk plannen

Op de basisschool krijg je voor het eerst te maken met huiswerk. Hierdoor leer je plannen, zodat je op tijd het huiswerk afmaakt. Veel leerlingen kunnen hier nog wel eens moeite in ervaren. Op de Middelbare School wordt dit je nog een stukje moeilijker gemaakt en zal je veel moeten plannen om alles op tijd af te hebben. Daarom hebben we een stappenplan opgesteld die het makkelijker maakt om te plannen. 

  1. Taken

Maak een lijst met alle taken die je moet doen. Doe dit elke maand/week/lesperiode voorafgaand. Schrijf alle opdrachten, huiswerk en alle theorie die je moet leren op.

  1. Deeltaken

Deel de taken op in delen, zodat je duidelijk hebt wat je precies waarvoor moet doen. Het is lastig om vaak de hele taak in een keer af te ronden. Daarom is het handig om de taak in delen op te delen. Hierdoor heb je sneller het overzicht over wat je moet doen en wat je al gedaan hebt. 

  1. Tijd indelen

Bepaal vervolgens hoeveel tijd je nodig hebt voor een bepaald onderdeel. Heb je voor sommige meer tijd nodig? Of plan je liever iets ruimer, zodat je zeker weet dat je alles afkrijgt binnen de tijd die je ervoor hebt gepland. 

  1. Prioriteiten

Stel vervolgens prioriteiten en bepaal welke taken het belangrijkste zijn en eerst af moeten. Welke taken zijn belangrijk? Wat is urgent? Zijn er taken die niet belangrijk en urgent zijn?

  1. Planning

Maak op een stuk papier, een whiteboard of op de computer een planning. Schrijf op wat je op welke dagen uitvoert en hoeveel tijd je daaraan besteed. Maak een planning op dag en tijden. Schrijf duidelijk op wanneer je wat doet en hoelang je daaraan besteed. 

  1. Uitvoering

Het volgen van de planning kan soms moeilijker zijn dan je denkt. Houdt je goed aan de dagen en zorg ervoor dat je de taken echt uitvoert. Houdt er tijdens het maken van de planning mee dat er tijdens de uitvoering soms andere dingen tussendoor komen. Plan dus altijd wat extra tijd in voor uitloop.

Wil je liever niet zelf je huiswerk inplannen? Bekijk dan welke Middelbare Scholen je hier goed bij helpen? Er zijn scholen waar het meeste huiswerk al op school wordt gemaakt. Een goede school is SvPO, die veel persoonlijke begeleiding geeft bij het maken van huiswerk.

https://schoolwijzer.amsterdam.nl/nl/vo/vestiging/sv-po-amsterdam