Vinden nu
Image default
Onderwijs

Verkeerde studie gekozen: wat nu?

Of je nou vol goede moed begon, of al vanaf het begin af aan je twijfels had: het is nooit leuk om met een studie te stoppen omdat je er echt geen toekomst in ziet. Een keer van studie wisselen is al zwaar genoeg, maar twee keer wisselen is helemaal verschrikkelijk. Hoe voorkom je dat je weer de verkeerde keuze maakt? Misschien is het een goed idee om studiekeuzeadviesin te winnen, en nu meteen de juiste keuze te maken. Samen met een persoonlijke coach kijk je naar wat er de eerste keer fout is gegaan, en hoe je nu wel de juiste keuze maakt. 

  1. Maak je niet te druk over de arbeidsmarkt 

Er zijn een hoop dingen die bij het kiezen van een studie fout kunnen gaan. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je je keuze alleen maar baseert op je kansen op de arbeidsmarkt. Er zijn echter twee problemen met deze strategie. Ten eerste hebben de kansen op de arbeidsmarkt weinig te maken met jouw geluk. Wat maakt het uit dat je minder verdient, als je maar blij bent. Ten tweede veranderd de arbeidsmarkt constant, de studie die aan het begin zoveel kansen had kan aan het eind ineens veel minder kansen opleveren. Kies dus vooral de studie die jij wil: je kans komt vanzelf. 

  1. Ga voor een studiekeuzetraject 

Het kan zo vroeg in je leven best moeilijk zijn om uit te vinden wie jij bent en wat jij echt met je leven wil. Studiekeuze Amsterdamkijkt samen met jou naar jou als persoon, en niet naar waar jij binnen de economie zal passen. Het kiezen van een studie gaat namelijk om jouw toekomst. En aangezien de gemiddelde levensverwachting inmiddels rond de 80 ligt is dat nog een heel lange periode. Het is dus helemaal niet erg dat je die keuze niet alleen kan maken. 

  1. Wat kost een studiekeuzetraject? 

Persoonlijk advies is natuurlijk niet gratis: iemand zal namelijk uren met jou in gesprek gaan over jouw studiekeuze. De meeste trajecten bestaan uit zes gesprekken van ongeveer honderd euro. Dit lijkt misschien duur, maar als je het vergelijkt met een jaar aan collegegeld en studieboeken is het ineens helemaal niet zoveel geld. Want met een studiekeuzetraject weet je precies wat je echt wil, en maak je nu wel een goede keuze. Op die manier hoef je niet een jaar aan collegegeld te verspillen aan een studie waar je uiteindelijk mee stopt. 

https://septemberadvies.nl/studiekeuze/