Vinden nu
Image default
Rechten

Hoe lang alimentatie ontvangen of betalen?

Na een echtscheiding bent u niet meer gebonden aan de wettelijke regels van het huwelijk. Een exceptie hierin is de onderhoudsverplichting. Beide partners dienen na de scheiding voor een bepaalde periode financieel zorg te dragen voor elkaar. Dit gebeurt door alimentatie te betalen aan de partner met het minste inkomen om er zo voor te zorgen dat de partner in zijn of haar eigen levensonderhoud kan blijven voorzien. Dit heet partneralimentatie. Naast partneralimentatie is er ook kinderalimentatie indien er ook kinderen in het spel zijn. Scheidingsadvocaten kunnen u meer informatie verschaffen over de verplichte alimentatietermijn.

Hoe lang partneralimentatie ontvangen of betalen?

De duur van partneralimentatie is wettelijk vastgesteld. Indien de scheiding heeft plaatsgevonden voor 1 januari 2020 en u bent korter dan vijf jaar getrouwd en u heeft geen kinderen dan is de alimentatieduur gelijk aan de duur van het huwelijk. Als het huwelijk langer dan vijf jaar heeft standgehouden of u heeft tijdens het huwelijk kinderen gekregen dan geldt de maximale termijn van twaalf jaar.

Indien u na 1 januari 2020 gescheiden bent dan is de duur van de partneralimentatie een stuk korter. De duur van de partneralimentatie zal dan gelijk zijn aan het aantal jaren dat u getrouwd bent geweest, met een maximum van vijf jaar. Echter zijn hierop ook enkele uitzonderingen.

Als er bijzondere omstandigheden zijn dan kunnen rechters afwijken van de alimentatieduur. Tevens komt de partneralimentatie te vervallen indien de partner die alimentatie ontvangt een eigen inkomen heeft of gaat samenwonen.

Hoe lang kinderalimentatie ontvangen of betalen?

Als u tijdens uw huwelijk een kind of kinderen heeft gekregen met uw ex-partner dan bent verplicht om samen afspraken te maken over de kostenverdeling van het kind / de kinderen. Het is mogelijk om dit onderling te berekenen met uw ex-partner of u kunt een officiële berekening voor de kinderalimentatie laten vaststellen door een advocaat alimentatie. Het is hierbij raadzaam om alle mogelijk kosten voor het kind op een rij te hebben om zo vervolgens te bekijken wie wat kan vergoeden. Bij kinderen onder de achttien jaar dient kinderalimentatie te worden betaald aan de minstverdienende partner. Ook als een kind de leeftijd achttien t/m eenentwintig heeft dient u uw kind financieel te ondersteunen bij de kosten van studie en levensonderhoud. Het enige verschil hierbij is dat de kinderalimentatie vanaf de 18-jarige leeftijd aan het kind zelf mag worden overgemaakt in plaats van naar de ex-partner.