Vindennu

Coniferen verwijderen vergunning

Opdrachtgevers zoeken veel naar coniferen verwijderen vergunning, maar voor het verwijderen van coniferen heeft u in principe geen vergunning nodig. Per 1 januari 2014 is de regelgeving namelijk aangepast. Voorheen was het zo dat je een omgevingsvergunning of kapvergunning nodig had wanneer de stam van de boom op een hoogte van 1,30m een stamdoorsnede had van meer dan 10cm. In de praktijk was dat bij vrijwel elke boom het geval waardoor de gemeentes veel vergunningsaanvragen te verwerken hadden. Tegenwoordig is het zo dat je voor het verwijderen van een boom (dus ook voor coniferen want die vallen onder het type naaldbomen) een kapvergunning nodig hebt wanneer de diameter van de stam op een hoogte van 1,30m meer dan 40cm is. Bij coniferen is dat gelukkig vrijwel nooit het geval. Wanneer u uw coniferen gaat verwijderen controleer dan eerst even wat de stamdikte op een hoogte van 1,30m is. De kans is zeer klein dat de stam op die hoogte een diameter van 40 cm heeft.

Bij zeer hoge coniferen kan het echter zo zijn dat de diameter van de stam op een hoogte van 1,30m wel breder is dan 40cm. In dat geval is het noodzakelijk om een omgevingsvergunning aan te vragen. Bij sommige gemeenten is het mogelijk om online een omgevingsvergunning aan te vragen. Bij andere gemeenten kunt u bij de balie van het gemeentehuis een dergelijk formulier krijgen.

Hoe u uw coniferen kunt verwijderen

Zodra u zeker weet dat u geen vergunning nodig heeft kunt u meteen aan de slag. In de meeste gevallen zullen mensen voor het verwijderen van coniferen een hoveniersbedrijf inhuren. Dat komt omdat het verwijderen van coniferen behoorlijk lastig kan zijn en de meeste hoveniersbedrijven in het bezit zijn van de juiste apparatuur om coniferen snel en efficiënt te verwijderen. Meestal worden de coniferen uitgegraven of met behulp van een stronkenfrees verwijderd.

Coniferen uitgraven en verwijderen

Het uitgraven van de coniferen kan op twee manieren. Met de hand of met een minigraafmachine. Wanneer de tuin het toelaat zal de hovenier een minigraafmachine inzetten en de coniferen met kluit en al uitgraven. Omdat zo’n graafmachine erg krachtig is zullen de wortels bij het uitgraven meteen uit de grond getrokken worden.

Het kan ook zo zijn dat de tuin geen toegang kan verlenen aan een minigraafmachine. Erg vervelend want het verwijderen van de coniferen moet dan geheel handmatig gedaan worden. De hovenier zal de coniferen moeten uitgraven, maar omdat de wortels in de weg zitten is dat een arbeidsintensief proces. Met een bijl en met een zaag worden de boomwortels vervolgens doorgehakt of doorgezaagd. Zodra de coniferen uiteindelijk helemaal uitgegraven zijn kunnen ze uit de grond getrokken worden.

Coniferen frezen en verwijderen

Het frezen van de coniferen is de meest efficiënte methode om de coniferen te verwijderen. Of er een stronkenfrees ingezet kan worden hangt geheel af van de situatie. De stronkenfrees moet namelijk in uw tuin kunnen komen en daar is een toegang van minimaal 90 cm voor nodig. Het mooie van een stronkenfrees is dat deze tijdens het frezen van de coniferen alle wortels versnipperd. Een stronkenfrees kan namelijk onder het maaiveld werken tot een diepte van wel 50cm. Erg handig dus! Zeker wanneer u op de plek van de coniferen een schutting wilt plaatsen of wanneer u op de plek van de coniferen tuinbestrating wilt aanleggen. 

Voor meer info : https://www.vergelijkhoveniers.nl/