Vinden nu
Image default
Woning en Tuin

Fabriekslampen

De laatste tijd zijn er wat fabrieken gesloopt en ziekenhuizen ontmanteld. Er kwamen grootschalige renovaties of nieuwbouw, waar geen plaats meer was voor het oude. En daar lagen ze dan: de oude fabriekslampen. Wat kon je daarmee nog aanvangen? Op het moment van de sloop was niemand nog geïnteresseerd. Ze lagen te roesten of werden voor oud ijzer verkocht.

Gelukkig zijn er toch een aantal liefhebbers begonnen om deze fabriekslampen te gaan recupereren, ze te redden van de sloop en er opnieuw leuke verlichting van te maken. In het begin van deze trend waren het vooral studenten of jonge mensen met een kleiner budget die zich op deze manier een originele verlichting konden veroorloven. Meestal hadden deze mensen ook eenvoudige meubels en deze lampen pasten daar perfect bij. 

Deze trend is nu al jaren aan de gang. Ondertussen is de vraag naar fabriekslampen heel erg gestegen. Ze vielen ook in de smaak van wat oudere, meer gegoede gezinnen. Het recycling circuit kon niet meer volgen, met als gevolg dat er nieuwe lampen ontworpen en geproduceerd worden die een volledige kopie van de oude fabriekslampen zijn. Misschien is de bedrading wel degelijker en zijn de lampen nu spaarlampen geworden. Maar ze zien er nog steeds stoer, groots en toch eenvoudig uit.

Wat zo fijn is aan fabriekslampen is dat ze in elk hedendaags interieur passen. Ze zijn vooral mooi bij natuurlijke kleuren: beige, wit, lichtbruin en zwart. Ze passen perfect in een interieur met hout en kale bakstenen. In alle gevallen vragen ze om een stoere look van de woning. Fabriekslampen zijn er tegenwoordig in verschillende groottes. Op deze manier ben je niet meer verplicht om één grote lichtbron in je interieur te plaatsen. Je kan gemakkelijk de lichtbronnen spreiden en het licht naar verschillende kanten richten. Ze bestaan in hanglampen, vloerlampen en tafellampen. Dit maakt het mogelijk om te gaan combineren en toch in dezelfde stijl te blijven.

Persoonlijk ben ik heel blij dat deze fabriekslampen de veranderingen in onze maatschappij overleefd hebben. Ze blijven nostalgie uitstralen, en toch hebben ze hun plaats in het moderne interieur veroverd. Eens je er eentje hebt, ga je voor meerdere. Daar ben ik zeker van!

Voor meer info : http://www.showhome.nl/inspiratie/industriele-lamp/