Vinden nu
Image default
Bedrijven

Het belang van harde schijven vernietigen voor bedrijven

In 2018 is de nieuwe wet algemene verordening gegevensbescherming, ook wel bekend Als de AVG in werking getreden en deze houdt zich niet alleen bezig met bestaande data, maar onder andere ook met het wissen in wettelijk conforme vorm.

Dit is natuurlijk van toepassing op alle soorten datadragers. Hier worden namelijk persoonsgebonden gegevens op opgeslagen en in ondernemingen worden deze harde schijven vaak als opslag gebruikt voor persoonsgebonden gegevens en daarom moeten deze volgens de voorschriften van de AVG worden vernietigd. In dit artikel gaan we dieper in op harde schijven vernietigen en hoe je dit op een verantwoordelijke manier doet.

Harde schijf en de gegevens vernietigen, waarom doe je dat als bedrijf?

Wanneer als bedrijf privacygevoelige en persoonlijke gegevens opslaat. Dan geldt voor de gegevens vernietiging, de zat regeling als voor het vernietigen van gegevensdragers CD ’s en papier. Dat wil zeggen dat het vernietigen van gegevens in dit geval betreft, het een harde schijf. Moet voldoen aan de regelgeving voor gegevensbescherming en dat betekent dat een harde schijf niet Alleen gewist moet worden, maar ook AVG proof moet zijn.

Bij gegevens misbruik kunnen er namelijk flinke vervelende sancties volgen en dat wil je als bedrijf ten alle tijden voorkomen. Ook wanneer je niet opzettelijk gegevens misbruik pleegt, De wet en regelgeving op het gebied van privacy en het opslaan van data is in Nederland vrij streng. Wanneer de vernietiging van een harde schijf nodig is, dan moet er dus gelet worden op dat dit volgens de AVG gebeurt. Wanneer je harde schijven dus in conform met de AVG wil vernietigen, dan vereist dat dus de nodige expertise en je wilt uiteraard niet te maken krijgen met de eventuele sancties die volgen aan het niet goed vernietigen van de datadragers. Daarom is het belangrijk om harde schijven op een goede en verantwoordelijke manier te vernietigen.

Harde schijven vernietigen

Er is meer nodig dan alleen wissen

Wanneer je een harde schijf wilt vernietigen in conform met de AVG, dan is enkel het wissen of formatteren van de harde schijf lang niet voldoende. Het is namelijk zo dat zelfs wanneer een harde schijf is gefermenteerd, het nog altijd mogelijk is om gewiste gegevens terug te halen. Zolang de harde schijf niet goed vernietigd wordt. Stel je eens voor dat je klant gevoelige of bedrijfsgevoelige informatie op deze harde schijf had opgeslagen. Deze mag Natuurlijk niet in verkeerde handen vallen. Daarom is het van uiterst belang dat een harde schijf conform de AVG wordt vernietigd. Door gebruik te maken van een harddisk shredder van het juiste niveau aan veiligheid kunnen harddisks en daarmee ook de gegevens conform de AVG worden vernietigd.

Je moet dus ook de gegevens op een harde schijf vernietigen, maar dan moet de harde schijf op zich ook echt vernietigd te worden. We noemden net al even de harddisk shredder. De naam verraadt het al, dit is een apparaat dat in staat is om harde schijven te versnipperen. Net zoals er ook een papier versnipperaar bestaat, bestaat deze er ook voor harde schijven. Alleen, je kunt harde schijven natuurlijk niet door de papierversnipperaar gooien. Je kunt een harddisk shredder in je bedrijf Laten plaatsen, maar Er zijn ook bedrijven die hier niet het budget of de ruimte voor hebben. Daarnaast is het altijd fijn om te investeren in expertise bij belangrijke dingen als deze. Daarom kun je er ook voor kiezen om het vernietigen van harde schijven uit te besteden.