Vinden nu
Image default
Gezondheid

Wat is mantra zingen?

Als je ooit een soort Indiaas of Aziatisch gezang hebt gezien, heb je waarschijnlijk iets gemerkt dat het mantra zingen wordt genoemd. Hoewel mantra zingen ingewikkeld klinkt en nogal moeilijk is om te doen, is dat niet zo. Als je er voor openstaat, kun je een aantal verbazingwekkende voordelen behalen. 

 

Mantra zingen is een soort vocalisatie of zang die wordt gedaan in een bepaalde reeks tonen. Mantra zingen gebeurt op een ritmische, repetitieve manier en het wordt gedaan om mensen te helpen hun emoties los te laten en zich te ontdoen van hun emoties. Mantra zingen kan op verschillende manieren worden gedaan, bijvoorbeeld in combinatie met stembevrijding

Wat zijn mantra’s?

Mantra’s zijn korte gedichten, woorden of lettergrepen met klanken die steeds worden herhaald. Hierdoor kom kom je na een tijdje is een fase waarin je helemaal jezelf bent. Het kan dan lijken alsof je zelf niet meer zingt, maar alsof iemand je laat zingen. De klanken stromen door je lichaam heen. Je bent er op een gegeven moment niet mee bezig, het wordt voor je gedaan. 

Waarom mantra zingen 

De praktijk richt zich op de herhaling van een mantra. Mantra’s, die gebeden zijn in het Sanskriet, worden vaak ritmisch herhaald en vaak in een groep gezongen. Het beoefenen van mantra zingen helpt mensen zich te concentreren. Er wordt ook gedacht dat het helpt voor zelfgenezing en persoonlijke groei. Wanneer iemand een mantra zingt, is het bedoeld om hem te helpen zich te concentreren op zijn ademhaling en de concentratie te verbeteren. Het leidt ook tot gevoelens van kalmte en bevrijding. Mantra zingen kan leiden tot gevoelens van gelukzaligheid en extase, daarom is het gebruikelijk in spirituele praktijken.

Effecten van mantra zingen

Er zijn veel effecten die mantra zingen met zich meebrengt. Wanneer je gaat mantra zingen maken de hersenen bepaalde stoffen aan waardoor het lichaam tot rust komt. Zo worden er onder andere gelukshormonen en knuffelhormonen aangemaakt. Je komt met mantra zingen helemaal tot rust en gaat in het nu leven.

 

Ook bij emotionele blokkades als angst of trauma’s kan mantra zingen het gewenste effect hebben. Door trillingen breng je de blokkades in beweging en zou er een gevoel van opluchting en bevrijding opwekken. 

Mantra zingen als meditatie

Mantra zingen is ook vorm van meditatie, een spirituele oefening die wordt gebruikt om een gevoel van kalmte of helderheid te bereiken. Het woord mantra betekend “bevrijden van het denken”. Iets wat iedereen wilt. Het kan worden gezien als een manier om een gevoel van vrede en genezing te vinden, en als een middel om gevoelens van angst, teleurstelling of spijt te overwinnen. Mantra zingen kan op verschillende manieren worden gedaan, ook met een groep. 

 

Een zingende en klankende stem is een van de krachtigste instrumenten om jezelf vrij te voelen. Met mantra zingen wordt je begeleid in een proces waar je je emoties kan laten spreken en de opgekropte emoties eruit kan gooien. Je gaat jouw eigen blokkades opheffen door gebruik te maken van je stem. Je opent je hart volledig en laat even alles gaan. Een weg naar zelfacceptatie, verlangen, hoop, vertrouwen, overgave en liefde. 

 

https://www.jackypeeters.nl/