Vinden nu
Image default
Woning en Tuin

Dakgoot lek op de naad verhelpen

Wat is een dakgoot lek?

Een dakgoot lek is, zoals eigenlijk de naam al zegt, een lek in een dakgoot. Dit kan gebeuren doordat 2 delen dakgoot niet goed bevestigd zijn, of bijvoorbeeld door vochtigheidscorrosie. Er zijn veel verschillende soorten dakgoten, dus het is belangrijk om te weten te komen wat voor dakgoot je hebt, zodat je de beste oplossing kan toepassen. Een dakgoot repareren heeft dus ook alles met timing te maken.

Verschillende soorten dakgoten:

Hieronder geef ik verschillende soorten dakgoot, en ook waar je de materialen aan kan herkennen.

Zinken dakgoot: Een zinken dakgoot heeft een metaalachtige kleur, met een soort schubvorming in de oppervlakte. Zink is vrij makkelijk te bewegen, daar hoef je niet veel moeite voor te doen.

PVC dakgoot: Een dakgoot van PVC is zo goed als altijd vaal grijs. Dit komt omdat PVC een soort plastic is. Het plastic waarin je bijvoorbeeld frisdrank vindt is een stuk slapper, PVC is eigenlijk het tussenmateriaal tussen metaal en plastic. Het kan niet roesten en voelt bijna altijd glad aan. 

Aluminium dakgoot: Waar je een aluminium dakgoot aan kan herkennen is het feit dat deze dakgoot erg licht zal zijn. Aluminium ziet er bijna hetzelfde uit als metaal, maar is echt een stuk lichter. Aluminium is een enorm sterk metaal, dus je zal het niet zomaar kunnen verbuigen.

Koperen dakgoot: Een koperen dakgoot is goud/bruinkleurig. Dit hebben niet veel metalen, dus je zal snel hieraan kunnen herkennen. Een herkenning van deze dakgoot is de geur die wordt achtergelaten als je met je vinger op de dakgoot wrijft. Deze geur ruikt een beetje naar geld. 

Hoe los ik een dakgootlek op?

De oplossingen verschillen per materiaal waarvan de dakgoot is gemaakt, dus ik ga per soort die ik al eerder heb genoemd de oplossingen langs. 

Zinken dakgoot: Een lek in een zinken dakgoot is vaak een lek tussen twee verbindingen, dus het punt waar 2 delen dakgoot elkaar raken. Dit is bij de montage vastgemaakt, maar wil nogal eens losgaan of openspringen. Hierdoor ontstaat een klein scheurtje, wat te verhelpen is door middel van het gieten van vloeibare zink, wat ook wel zinkrenovatie wordt genoemd. Het gebeurt ook wel eens dat er in een zinken goot gewoon een gat ontstaat, dus niet bij een naad. Dit gebeurt vaak als de goot erg oud is, en dus enorm dun is geworden. Je kan dit oplossen door een lapje roofing over het gat te branden, maar omdat de goot ook dun is om het gat heen brand je vaak alleen maar meer gaten in de goot. Vaak is het beter om een hele nieuwe goot te laten installeren. Als u er toch voor kiest om een lapje roofing in de goot te branden, schakel dan een professionele dakwerker in.

PVC dakgoot: Voor een klein gat in een PVC dakgoot is het de moeite om PVC lijm te gebruiken. Hiermee dicht je makkelijk kleine gaten, maar als het over grote gaten gaat ben je uiteindelijk goedkoper uit met een nieuwe dakgoot. Het reparatiemateriaal en tijd die je aan zo een reparatie moet besteden het vaak niet waard. Op langere termijn ben je dus beter uit met een nieuwe dakgoot.

Aluminium/koperen dakgoot: Deze twee materialen kunnen op dezelfde manier kunnen worden gerepareerd. Zwakke plekken in een aluminium dakgoot kan je verhelpen met een polyester reparatieset. Met behulp van deze set verstevig je de zwakke punten, zodat het geen gaten worden. Voor een lekkage gebruik je echter andere materialen, namelijk deze: vloeibaar rubber (rubber seal) of reparatietape. 

Extra informatie met betrekking tot lekkages/dakgoten.

Veel/grote lekken: Bij veel of grote lekkages/gaten wijst dit op een dakgoot in slechte conditie. Ga na bij jezelf of je ervoor kan zorgen dat je beter voor je dakgoot kan zorgen, bijvoorbeeld door je dakgoot regelmatig te controleren en beginnende lekken/gaten van te voren te repareren. Ook regelmatig schoonmaken helpt voor een langere levensduur van de dakgoot.

Oude dakgoten: Bij dakgoten van meer dan 25 jaar oud is er geen eind aan repareren. Problemen met oude dakgoten blijven zich opstapelen, dus daarom wordt er geadviseerd om de dakgoten gewoonweg te vervangen. 

Weet dat reparaties tijdelijke oplossingen zijn. Vaak is een eerste lek een voorbode op meer lekken/gaten. Overweeg daarom tijdig een nieuwe dakgoot om problemen te verhelpen. Schakel een dakdekkersbedrijf in om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden.