Vinden nu
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wil je ontslag nemen of heeft je werkgever je kenbaar gemaakt te ontslaan? Volg dan deze tips

Ben jij werkzaam bij een bedrijf, maar merk je dat de sfeer een beetje gespannen is? Wellicht omdat het niet goed gaat met het bedrijf of frictie is tussen jou en de werkgever. Met als gevolg dat er mensen worden ontslagen, de baas kenbaar heeft gemaakt jou te ontslaan of je zelf de knoop gaat door hakken ontslag te nemen. Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van je rechten en eventuele vergoedingen die je krijgt. Wij leggen het jou in deze blog allemaal uit. 

Transitievergoeding 

Allereerst is het belangrijk om jezelf te verdiepen in de zogeheten transitievergoeding. Alle werknemers in Nederland hebben in 2022 namelijk recht op een transitievergoeding bij onvrijwillig ontslag. Wanneer je baas van plan is jou en je collega’s kun je eenvoudig via een online transitiecalculator berekenen wat jouw vergoeding wordt wanner je ontslag krijgt. Zodra je dit hebt gedaan ontvang je vaak nog een paar tips hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw uiteindelijke ontslagvergoeding nog hoger kan worden. Dit kan aan de hand van het opstellen van een vaststellingsovereenkomst met je werkgever. Op deze manier krijg je een lekker zakcentje mee wanneer je afscheid moet nemen van jouw oude werkgever.  

WW-uitkering 

Naast een transitievergoeding is het ook mogelijk een WW-uitkering aan te vragen. Dit is een Werkloosheidsuitkering, waar iedereen recht op heeft wanneer je ontslagen wordt en minimaal 26 weken heeft gewerkt voordat je werkloos werd. De hoogte van je WW-uitkering verschilt per persoon, maar in de eerste maanden ontvang je 75% van je verdiende salaris bij je oude werkgever, daarna wordt dit 70%.  

Adviesgesprek 

Ben je benieuwd of er nog andere vergoedingen zijn waar je recht op hebt? Dan raden wij jou aan om een adviesgesprek in te plannen bij een jurist. Zij weten precies waar jij recht op hebt wanneer je ontslagen wordt of zelf van plan bent ontslag te nemen. Neem daarom een kijkje op de website van Juridisch Platform, dan weet jij welke volgende stap je moet nemen en welke vergoedingen je maandelijks op je rekening gestort krijgt, zodat je stressvrij door het leven kunt gaan.