Vinden nu
Image default
Groothandel

Zijn nieuwe waterontharders zonder onthardingszout betrouwbaar?

De traditionele waterontharders maken allemaal gebruik van een regeneratieproces op basis van onthardingszout. Dit zout zorgt ervoor dat de harstkorrels, die calcium en magnesium uit uw harde water verwijderen, gereinigd worden zodat zij hun capaciteit terug winnen. Aangezien dit veel onderhoud vergt en niet erg goed is voor het milieu, zijn er een aantal waterontharders op de markt gekomen die werken zonder regeneratiezout. Zijn deze echter wel betrouwbaar?

De nieuwe generatie waterontharders

De waterontharders zonder onthardingszout werken met verschillende technieken. Zo zijn er de waterontharders die werken met een CO²-injectie, waardoor kalk zich niet kan hechten aan uw waterleidingen. Daarnaast zijn er waterontharders die werken met magneten. De magneten maken bij stromend water zowel de leiding als de kalk negatief geladen, waardoor ze elkaar afstoten. En als laatste zijn er waterontharders met zinkanodes, waarbij door stroomopwekking het stofje zinkion gevormd wordt dat stofjes uit water opneemt.

Is een werking zonder onthardingszout betrouwbaar?

Waterontharders met CO² en zinkanodes zijn vrij nieuw. De werking van deze generatie waterontharders is nog niet uitgebreid getest. Bij een studie van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf uit 2017 wordt de effectiviteit van waterontharders zonder regeneratiezout in twijfel getrokken. Alleen de waterontharders op basis van CO² zouden in de buurt komen van de traditionele waterontharders op basis van ionenwisseling. De waterontharders op basis van magneten zouden daarbij alleen het water reinigen in de buizen, waarop de magneet geplaatst is en alleen werken wanneer er water stroomt.

Waterontharder met onthardingszout

De traditionele waterontharders met onthardingszout blijven voor nu het meest betrouwbaar en effectief, omdat de werking hiervan meerdere malen bewezen is. Tevens zijn traditionele waterontharders vaak goedkoper dan bijvoorbeeld een waterontharder met een CO²-injectie. Een waterontharder op basis van regeneratiezout vindt u al voor € 700,-. Het onthardingszout zelf kunt u gemakkelijk en goedkoop bestellen bij H. van Namen B.V. bestellen.

https://www.vannamen.nl/